Multe din problemele majore de sanatate (ex. diabet, obezitatea, hipertensiunea arteriala) sunt cauzate de fructoza/zahar si de mancat des in cursul zilei.
Noi cand mancam pancreasul nostru secreta insulina ca sa controleze glicemia. Insulina ajuta ca o parte din energia din mancare sa fie stocata ca grasime pentru perioadele cand nu mancam. Problema este ca in ziua de azi mancam continuu si nu ajungem sa folosim energia din grasimea stocata in organismul nostru. Pe termen lung grasimea in organismul nostru creste pana nu mai e loc de stocat grasime. Pe parcurs organismul nostru dezvolta rezistenta la insulina. Pe urma se dezvolta diabetul.
Tratamentul medical pentru diabet este mai mult pentru a trata glicemia dar nu ia in considerare rezistenta la insulina. Cat timp insulina e crescuta nu folosim grasimea stocata. Nivelul de insulina crescut afecteaza vasele de sange si ne predispune la infarct miocardic si accident vascular cerebral. Tratamentul glicemiei in diabet e bun doar pentru vasele mici de sange (evita probleme de rinichi/ochi/nervi) dar nu ajuta sa previna infarctul sau accidental vascular cerebral).
Fructoza/zaharul afecteaza grasimea in organism. Fructoza afecteaza metabolismul trigliceridelor si acidului uric in ficat. Trigliceridele cresc riscul de boli cardiovasculare. Acidul uric creste riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterial si rezistenta la insulina. Un articol care explica efectele fructozei: Jensen et al. 2018. Un efect semnificativ al consumului de fructoza este steatoza hepatica (ficatul gras). In America un sfert din copii grasi au steatoza hepatica (milione de copii) din cauza dulciurilor.
Din punctul meu de vedere cel mai bun tratament pentru diabet este sa eviti toata mancarea care are fructoza/zaharuri adaugate. Fructe din cand in cand e ok, dar fructe care nu sunt dulci si in cantitate mica. Struguri, ananas si fructe dulci trebuie evitate. Sucurile de fructe excluse. Cat mai multe vegetale este ok. Alcoolul si mai ales berea trebuie evitate.
Postul intermitent e unul din cele mai bune lucruri pentru organismul nostru in general si pentru cei cu diabet. Cu postul este important sa iti monitorizezi glicemia si daca dezvolti semne de glicemie scazuta sa mananci. Daca iei medicamente pentru diabet trebuie discutat cu doctorul (dar trebuie gasit un doctor care sa aiba o minte deschisa catre lucruri noi). Daca iei insulina problema e mai complicata. Eu recomand post intermitent in fiecare zi: cel putin 16 ore de post si 8 more de mancare pe zi. De exemplu mananci la 6 seara si pana a doua zi la 10 ziua nu bei decat apa si cafea/ceai fara nimic adaugat (fara zahar/lapte sau orice altceva). Pe urma de la 10 ziua la 6 seara mananci sanatos de cate ori vrei. Suprinzator mancarea cu grasimi e relativ buna pentru noi. Ca sa tii post poti sa incepi cu mai putine ore de post si incet sa cresti durata. Sau poti sa tii post de o zi sau 2 la fiecare cateva zile (de exemplu alternand o zi de post una de mancare continuu). Daca nu poti sa tii post incearca sa mananci numai carne si grasime pentru o saptamana ( de exemplu numai oua, carne, branza, salata, fara paine/cartofi si alte alimente care au carbohidrati) asa numita dieta ketogenica. Pe urma e mai usor sa tii post.
Un articol cu rezultate ale postului in tratamentul diabetului: Furmli et al. 2018
Mai multa informatie in podcastul asta: https://peterattiamd.com/jasonfung/ Jason Fung are cateva carti traduse in romana despre diabet/post/obezitate.
Alta solutie pentru diabet este dieta ketogenica. O carte foarte buna despre diabet este “Ghid complet impotriva diabetului” de Dr. Richard Bernstein. Eu am citit versiunea in engleza.
Pentru o dieta cu putin carbohidrati Diet Doctor poate fi util (dar este in engleza). Alta resursa este umatorul pdf.